Een gastouder? Dat is iemand die in gezinsverband betaalde kinderopvang biedt voor een kleine groep kinderen. Een gastouder mag hoogstens zes kinderen tegelijk opvangen. Het exacte aantal hangt af van de leeftijd van de kinderen. Een gastouder mag vijf kinderen opvangen die jonger zijn dan vier jaar, vier kinderen jonger dan twee jaar of twee kinderen jonger dan een jaar. Hierbij worden overigens ook de eigen kinderen van de gastouder onder de tien jaar mee.

Gastouder kinderen

Opvang binnen het eigen gezin

Een gastouder vangt kinderen op binnen het eigen gezin. Een gastouder doet dan ook alles wat de ouder zelf thuis ook zou doen. Omdat een gastouder vaak meer dan een kind tegelijk opvangt moet de gastouder altijd overzicht houden.

 

GGD controleert eerst altijd de locatie waar kinderopvang plaatsvindt

Een oppasmoeder past vaak in zijn of haar eigen huis op. De kinderen draaien gewoon mee in het huiselijke gezinsleven. De GGD controleert vooraf de locatie om er zeker van te zijn dat de kinderen voldoende speelruimte hebben. Ook moet de locatie rookvrij zijn en moet er voldoende ruimte zijn voor de kinderen om te slapen.

 

Oppasouders moeten aan de nodige wettelijke regels voldoen

Oppasouders moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Zo dient een gastouder ingeschreven staan bij een gastouderbureau en daarnaast ook geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Ook geldt de plicht dat gastouders in het bezit zijn van een diploma van minimaal mbo 2 niveau en een (kinder)EHBO-certificaat of -diploma. Ook moet hij een verklaring van gedrag overleggen, ook heel logisch.

 

Ouders betalen voor de opvang aan het gastouderbureau

Een gastouder is aangesloten bij een gastouderbureau. De kosten worden door de ouders aan het gastouderbureau voldaan. Het kan zijn dat het gastouderbureau extra bemiddelingskosten rekent. Het bureau betaalt daarna weer de oppasser uit. De kosten zijn opgebouwd uit een vast uurtarief per kind. Gastouderschap is een geregistreerde vorm van kinderopvang. Daarom ook kunnen ouders hiervoor een toeslag krijgen. Ouders kunnen dit aanvragen bij de Belastingdienst binnen drie maanden nadat met opvang is begonnen. 

 

Meer aandacht maar minder kinderen om mee te spelen

Wat veel ouders aanspreekt is het kleinschalige karakter van opvang. Daardoor krijgen kinderen meer aandacht. Oppasouders blijken in de praktijk ook en stuk flexibeler. Aan de andere kant zijn er weer minder spelers om mee te spelen vanwege de kleinschaligheid en kan er bovendien nogal wat verschil in leeftijden van de opvang kinderen bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *